Juhannus Meksikossa ja kohti Guatemalaa

Alkuperäinen suunnitelma oli viettää juhannusta 30 000 ihmisen Puerto Escondidossa, mutta jossain vaiheessa matkaa suunnitelmat muuttuivat. Päätettiin skipata Puerto Escondido kokonaan ja Oaxacasta otettiinkin minibussi Mazunteen, huomattavasti pienempään 700 ihmisen rantakylään. Jälleen kesti monen monta tuntia noin 200 kilometrin matkassa, johtuen Oaxacan ja Mazunten välisestä viidakkoisesta vuoristotiestä, jonka ylä- ja alamäet ja toinen toistaan tiukemmat mutkat saivat aikaan huonovointisuutta todenteolla.

Perille Mazunteen päästyämme pitkät bussimatkat kuitenkin palkittiin. Meiningiltään Mazunte on hyvin rauhallinen ja reppureissaajakulttuuri sopivasti läsnä, joten todettiin kylä erinoimaiseksi paikaksi rentoutua ja hengähtää. Juuri sellainen paikka, jonne voisi jäädä todella pitkäksi aikaa, jos ei antaisi hyttysten ja järjettömästä ilmankosteudesta johtuvan kuumuuden haitata. Ensitöiksemme hankittiin itsellemme kodikas cabaña-mökki ja viriteltiin riippumatot. Oli mahtavaa asettautua hetkeksi aloilleen, lepäillä päivät pitkät ja herätä seuraavana aamuna ajatukseen siitä ettei tänäänkään tarvitse tehdä mitään. Tietenkään aivan täysin toimettomina ei maltettu pysyä. Välillä käytiin meressä pulikoimassa ja tutkittiin lähiympäristöä kierrellen monia kylän lähistöllä olevia polkuja. Juhannuksena tietenkin kotimaan perinteitä kunnioittaen kyhäiltiin rannalle kokko, joka tosin Suomen mittakaavassa luettaisiin vain pieneksi erätuleksi.

Neljän päivän rentoutuminen Mazuntessa oli tehnyt tehtävänsä ja matkaseurue oli jälleen täysissä sielun ja ruumiin voimissa jatkaakseen matkaansa. Oli aika jättää Meksiko taakse ja jatkaa Guatemalaan. Mazuntesta otettiin totuttuun tapaan yöbussi San Cristobalin kaupunkiin, josta jatkettiin suoraan Comitanin kautta Meksikon ja Guatemalan rajalle. Rajamuodollisuudet hoituivat hyvin näppärästi, mikä tuli jokseenkin yllätyksenä, sillä viime reissullani Afrikassa maitten rajoja ylittäessä joutui esittelemään rokotustodistuksia ja täyttelemään moneen kertaan erilaisia lappuja ja kaavakkeita. Tällä kertaa ei tarvinnut kuin lyödä passiin Meksikon exit-leima, tallustella rajan yli ja Guatemalan päässä jälleen leimauttaa passiin 90 päivän oleskeluun oikeuttava leima, jonka jälkeen oli vapaa jatkamaan matkaa. Guatemalan puolella kehitysmaameininki on huomattavasti vahvemmin läsnä kuin Meksikossa, sillä kansa on edelleenkin hiljalleen toipumassa 36 vuotta kestäneestä sisällissodasta, joka päättyi vuonna 1996. Infrastruktuuri on melko askeettista ja liikenne kaoottista. Meksikon suhteellisen hyväkuntoiset bussit vaihtuivat paikallisiin ”chicken busseihin” jotka ovat vanhoja ja ruosteen raiskaamia amerikkalaisia koulubusseja, tosin räikein värein uudelleenmaalattuja. Chicken bussit eivät tunne aikatauluja, joten matkaan päästään vasta kun bussit ovat täynnä ja tässä tapauksessa ”täynnä” ei tarkoita sitä että kun 50-paikaisessa bussissa on 50 ihmisiä, vaan sitä kun 50-paikkaisessa bussissa on 70 ihmistä. Sanonta ”sillit purkissa” sai uuden merkityksen ja matka jatkui Guatemalan rajakaupungista Huehuetenangoon tiiviissä, mutta vähintäänkin autenttisessa tunnelmassa!

Mazunten rantaa

Mazunten rantaa

P6210366

P6210368

P6210382

2 vastausta artikkeliin ”Juhannus Meksikossa ja kohti Guatemalaa

  1. Maija Jelkänen

   Hei matkalaiset! Ja suuret onnittelut Eliakselle plus Sofiallekin näin tätä kautta – upeaa!!! Ja myös Tuulille terkkuja <3
   Sain Merjalta bloginne osoitteen, aika on vierehtänyt jo sydänkesään ja niin Mupsissa kuin Hesassakin on täyttä vehreää. On ihana lukea roundtrip-seikkailuanne ja vielä kun etenette
   vaihtelevin kulkuvälinein – siistiä! Luin kaikki postaukset, ja ihana kun on kuviakin! Muistakaa levähtää välillä ja pysykää terveinä! Olen itsekin suunnitellut elo-syyskuulle Kroatian/Makedonian reissua, täytyy toivoa et löytäisin halvat lennot, eräs kaverini on tuolloin jo Kroatiassa ja olisi ihanaa itsekin päästä muihin maisemiin. ja Asser-pikkuinen – kirjoitat tosi hyvin!
   Keep on rocking " )

   Maija

   Vastaa

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *