Lago de Atitlan & Tikal

Guatemalassa Huehuetenangossa alkoi tuttu näytelmä heti bussista ulos päästyämme. 10 eri paikallista taksikuskia tai muuta hihastarepijää aloitti mantransa: ”Taxi sir, taxi? Cheap hotel? Dormitory? Follow me follow me!” Yleensä näistä kiusankappaleista pääsee eroon vain toteamalla jyrkästi ei kiitos, mutta osa on todella sitkeitä ja periksiantamattomia työssään. Monesti hyvä keino on myös olla vastaamatta näille yhtään mitään, mutta tällä kertaa päädyttiinkin seuraamaan jonkun hotellin sisäänheittäjää, joka talutti meidät bussiasemaa vastapäiseen hotelliin. Huoneeseen päästyämme ei oltu varmoja tuotiinko meidät juuri paikalliseen putkaan vaiko kolmen hengen hotellihuoneeseen. Päätettiin ettei hämähäkinseiteillä varustettu rotanloukku ollut meidät paikkamme ja luikahdettiin vähin äänin pois paikalta ja otettiin taksi öisen kaupungin keskustaan, josta löytyi hieman asiallisempi hotelli sopuhintaan 3e/yö hengeltä. Huoneemme pöytälaatikon pohjasta löytyi myös lyijykynällä ikuistetettuna jonkun suomalaisen matkamiehen mietteitä Guatemalasta: ”Poliisi nyt on aina vähän korruptoitunut, mutta täällä kusettaa bussikuskitkin. Tietäisivätpä mitä maksaa Jyväskylän paikallisliikenteen kertalippu!”

 

Huehuetenango ei vaikuttanut erityisen mielenkiintoiselta ja muutenkin kaupunki vaikutti Jumalan hylkäämältä, joten otettiin heti seuraavana aamuna bussi kohti Lago de Atitlania, ensimmäistä varsinaista kohdetta Guatemalassa ja muutaman chicken bus matkan ja lyhyen veneretken jälkeen oltiinkin perillä San Marcosin kylässä järven rannalla. Lago de Atitlan on 1500 metrin korkudella, kolmen tulivuoren ympäröimä kraaterijärvi, jonka rannoilla on useita pieniä kyliä, joista osiin ei kulje edes autoteitä ja liikenne ja logistiikka turvautuu pitkälti järveä edestakaisin seilaaviin pieniin veneisiin. Meidän valitsema San Marcos on noin 3000 asukkaan kylä eli mukavan pieni paikka viettää muutama päivä. San Marcosin aktiviteetit rajoittautuvat joogaan ja erilaisiin meditaatiokursseihin ja kylä vetääkin puoleensa paljon hippejä ympäri maailmaa.

 

4 päivää vietettiin San Marcosissa ja ennenkuin jätettiin Atitlan-järvi taaksemme päätettiin käydä tarkastamassa myös järven toisella puolella oleva San Pedron kylä, mutta samana iltana kun päästiin perille, sairastuttiin Eliaksen kanssa pieneen kuumeeseen ja jouduttiin jäämään San Pedroon. Juuri mitään ei voitu kuumeen takia tehdä. Maattiin toimettomina hostellissa ja päänsäryn salliessa haettiin jotain syötävää ja lopulta 4 kuumehoureisen ja katkonaisesti nukutun yön jälkeen olo helpottui ja matka saattoi jatkua. Lago de Atitlan jäi taakse ja taas hypättiin virkeinä bussiin kohti pohjoista Guatemalaa suuntana Tikal. Tällä reitillä lähes kaikki ihastuttavat chicken bussit on jostain syystä vaihdettu sieluttomiin ja kuolemaa halveksuviin Hiace-minibusseihin, jotka toki samaan tapaan pakataan täyteen ihmisiä, mutta matkatavarat heitetään katolle. Kahden päivän uuvuttavan minibussissa istumisen jälkeen saavuttiin El Rematen kylään, josta heti seuraavana aamuna suunnattiin Tikaliin. Tikal on noin 1500 vuotta sitten Guatemalan alkuperäisasukkaiden, Mayojen, rakentama kivinen kaupunki, josta tosin nykypäivänä on jäljellä enää vain massiiviset rauniot. Aikain saatossa viidakko on syönyt kaupungin sisäänsä, mutta 60-luvulla raunioita on kaivettu esiin kasvillisuuden peitosta ja sittemmin alueesta on tehty kansallispuisto ja Unescon maailmanperintökohde. Tikalissa käy päivittäin useita turisteja ja rauniokaupunki onkin maan tunnetuimpia nähtävyyksiä, mutta ei toki suotta, sillä Mayojen rakentamat valtavat pyramidimaiset temppelit ovat todella vaikuttavia. Meillä kesti liki 6 tuntia kierrellen ympäri rauniokaupunkia, kiipeillen reidet maitohapoilla temppeleiden huipuille ja ihmetellen kuinka nämä majestettiiset rakennelmat on saatu kasaan 1500 vuotta sitten. Mutta nyt on sitten tämäkin nähty, matka jatkuu jälleen vetten äärelle ja hyttysten syöteiksi etelään Rio Dulceen!

P6260418

San Marcosin viidakkomaja Lago de Atitlanilla

San Marcosin viidakkomaja Lago de Atitlanilla

Järvimaisemat Lago de Atitlanilla

Järvimaisemat Lago de Atitlanilla

Tikal

Tikal

P7050477

P7050479

3 vastausta artikkeliin ”Lago de Atitlan & Tikal

 1. Soile Seppä

  Asser, maailmanmatkaaja!
  Mahtavat onnittelumme sinulle 21-vuotispäivänäsi ja kiitokset seikkaperäisen havainnollisesta matkareportaasistasi ja upeista kuvista! Selostustasi lukiessa on maailmankuvamme melkoisesti avartunut ja ihailemme porukkanne rohkeutta heittäytyä ennakkoluulottomasti totutuista poikkeaviin olosuhteisiin ja mitä merklillisimpiin kohteisiin. Minua kiehtoi viime jaksossasi erikoisesti Tikalin muinaisten mayjojen uskomaton arkkitehtuuri, jota aika ole pystynyt nujertamaan, vaikka luonto aina tekeekin kaiken voitavansa saadakseen yliotteen ihmisten aikaansaannoksista. Ilmeisesti olette jo edenneet ties minne kohti uusia seikkailuja. Näen reissunne myös todellisena opintomatkana elämään, jonka oma näköpiirimme usein supistaa äärimmäisen ahtaaksi. Onnekasta tutkimusmatkan jatkoa, terveyttä ja optimismia. Asioilla on tapana järjestyä! Terveisemme myös Eliakselle ja Aleksille!
  Soile ja Jukka

  Vastaa
 2. Soile Seppä

  Asser, maailmanmatkaaja!
  Mahtavat onnittelumme sinulle 21-vuotispäivänäsi ja kiitokset seikkaperäisen havainnollisesta matkareportaasistasi ja upeista kuvista! Selostustasi lukiessa on maailmankuvamme melkoisesti avartunut ja ihailemme porukkanne rohkeutta heittäytyä ennakkoluulottomasti totutuista poikkeaviin olosuhteisiin ja mitä merklillisimpiin kohteisiin. Minua kiehtoi viime jaksossasi erikoisesti Tikalin muinaisten mayjojen uskomaton arkkitehtuuri, jota aika ole pystynyt nujertamaan, vaikka luonto aina tekeekin kaiken voitavansa saadakseen yliotteen ihmisten aikaansaannoksista. Ilmeisesti olette jo edenneet ties minne kohti uusia seikkailuja. Näen reissunne myös todellisena opintomatkana elämään, jonka oma näköpiirimme usein supistaa äärimmäisen ahtaaksi. Onnekasta tutkimusmatkan jatkoa, terveyttä ja optimismia. Asioilla on tapana järjestyä! Terveisemme myös Eliakselle ja Aleksille!
  Soile ja Jukka

  Vastaa

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *