Bula Fiji!

Los Angelesissa hyppäsin Fiji Airwaysin valtavaan, kaksikerroksiseen 747-lentokoneeseen, jonka oli määrä lentää halki Tyynenmeren suoraan Fijille. Ihmettelin lentolippua, jonka mukaan lento lähtee 29.8. mutta laskeutuu 31.8. kaksi päivää myöhemmin. SLos Angelesissa hyppäsin Fiji Airwaysin valtavaan, kaksikerroksiseen 747-lentokoneeseen, jonka oli määrä lentää halki Tyynenmeren suoraan Fijille. Ihmettelin lentolippua, jonka mukaan lento lähtee 29.8. mutta laskeutuu 31.8. kaksi päivää myöhemmin. Syy tähän on se, että 11 tunnin lennon aikana ylitetään kansainvälinen päivämääräraja, jonka kohdalla kelloa siirretään reippaat parikymmentä tuntia eteenpäin länteen päin lennettäessä.

Fiji koostuu kahdesta isommasta saaresta, jotka ovat Viti Levu ja Vanua Levu. Näiden lisäksi isompien saarten lähistöllä on toista sataa pienempää saarta, jotka takaavat sen etteivät rannat lopu kesken. Koneeni laskeutui Fijin pääsaarelle Viti Levulle, ja sen kolmanneksi suurimpaan kaupunkiin Nadiin, jonne lähes kaikki kansainväliset lennot saapuvat. Täältäkin olin järkännyt couchsurfausta, koska halusin nähdä hieman paikallista arkea ja Nadin lentokentällä mua olikin vastassa fijiläiset Makelesi ja Bex, joiden luona asuin 2 yötä paikallisessa naapurustossa. Oli hieman outo palata kolmannen maailman kaoottisuuteen liki kuukauden jenkeissä pyörittyäni, mutta olin myös tosi iloinen, sillä jostain syystä kehitysmaissa on aina hieman lungimpi ja rennompi meininki. Erilaiset kieltokyltit loistavat poissaolollaan ja tuntemattomat ihmiset jälleen hymyilevät ja moikkailevat kaduilla.

Makelesin ja Bexin asunto on tyypillinen fijiläinen koti. Hieman kulahtanut keittiö, makuuhuone ja paikallisena erikoisuutena sitting room eli vapaasti käännettynä ”istuskeluhuone” jollainen löytyy jokaisesta fijiläisestä kodista. Istuskeluhuoneessa ei ole mitään muuta kuin kaislamatto ja televisio, ja kuten voi jo päätellä, siellä istutaan ja hengaillaan. Vähän niin kuin fijiläinen versio olohuoneesta. Myös ruokailu tapahtuu istuskeluhuoneessa, tosin pöydän sijasta kaislamatolle levitetään liina, johon ruoat asetellaan ja liinan ympärillä istutaan ja syödään lattialla, ja usein ruokailuvälineinä toimii omat sormet. Istuskeluhuone on keskeinen paikka etenkin sunnuntaisin, jolloin koko maa käytännössä pysähtyy. Kaikki on kiinni eikä kaduilla ole ketään. Sunnuntaisin fijiläiset ovat kotona perheittensä kanssa, käyvät kirkossa, syövät, loikoilevat ja tuijottavat telkkaria istuskeluhuoneessa.

Viikonlopun fijiläisessä perheessä vietettyäni oli aika suunnata kiertelemään pienempiä, Yasawan saariryhmään kuuluvia saaria pääsaaren Viti Levun edustalla. Yasawan saariryhmään kuuluu parikymmentä pientä tulivuoriperäistä saarta, jotka ovat maisemiltaan toinen toistaan komeampia. Saarilla on myös aktiivinen reppumatkaaja-skene, ja suurin osa tänne päätyvistä reissaajista on maailmanympärimatkalla, ja varmaan 80% on joko briteistä tai saksasta.

Vaikka Fijillä onkin paljon turisteja, Yasawa on suhteellisen rauhallinen saariryhmä, sillä joka saarella on yleensä vain 1 tai 2 majapaikkaa, joissa yöpyminen kustantaa 35-45e sisältäen aamiaisen, buffetlounaan ja buffetillallisen. Ensimmäisenä suuntasin saariryhmän pohjois-osiin, Matacawalevun saarelle noin 4-5 tunnin laivamatkan päässä Nadista. Hymy kohosi korviin asti kun virittelin Meksikosta ostamaani riippumattoa rannalla sijaitsevien palmupuiden väliin tietoisena siitä, ettei tarvitse tehdä yhtään mitään. Viikon päivät kuluivat sutjakkaasti Matacawalevulla riippumatossa loikoillen, musiikkia kuunnellen, kirjoja lukien ja muiden reissarien kanssa matkatarinoita vaihdellen. Lounaat ja illalliset syötiin aina porukalla fijiläisen kitara-ukulele duon melodisoidessa ja satunnaisin illoin istuskeltiin biitsillä nuotion äärellä Fiji Bitter-kaljaa lipittäen.

Matacawalevulta suuntasin saariryhmää eteläänpäin Wayalailain saarelle, joka on huomattavasti Matacawalevua vuoristoisempi, mutta vaikka maisemat hieman vaihtuivatkin, pysyi päiväohjelmani liki samanlaisena. Suurimman osan päivästä tapasin hengailla biitsillä ja iltaisin kiivettiin Wayalailain huipulle tsekkailemaan yksiä komeimpia todistamiani maisemia auringon laskiessa Tyyneenvaltamereen. Iltaisin ihasteltiin eteläisen pallonpuoliskon uskomattoman komeaa tähtitaivasta terassilla ja yhtenä iltana päästiin myös seuraamaan fijiläisten järjestämää polynesialaista tanssishowta!

Kuten edelliselläkin saarella, Wayalailailla viikon hengailtuani oli aika vaihtaa maisemaa. Hyppäsin jälleen botskiin, tällä kertaa suuntana Mana niminen saari, joka kuuluu Mamanucan saariryhmään, Yasawan eteläpuolella. Manalla turisteja oli taas vähän enempi ja resortteja ja hostellejakin oli varmaan 5, mutta en antanut asian haitata. Manallakin biitsi oli komea, kookokset maukkaita ja seura oli hyvää. Ainoana miinuksena järjetön määrä bedbugeja dormissa! Heräsin keskellä yötä ja koko vartalo oli täynnä bedbugin puremia, joten päätin kaivaa riippumattoni rinkan syövereistä, virittää sen dormin ulkopuolelle kahden puun väliin ja viettää yöni riippumatossa tähtitaivaan alla. Eikä ollut ollenkaan huono ratkaisu! Sen verran piti Manallakin aktivoitua että käytiin hostellin järjestämällä reissulla läheisellä asumattomalla Monuriki-saarella. Monuriki on tunnettu siitä että Tom Hanksin tähdittämä Cast Away-leffa on kuvattu siellä ja tämähän olikin oikeastaan päälimmäisin syy miksi saarella halusin käydä.

Manalta suuntasin vielä Nadiin yhdeksi yöksi Makelesin ja Bexin luokse, ja seuraavana päivänä Bex heitti mut lentokentälle. Next destination Tonga!yy tähän on se, että 11 tunnin lennon aikana ylitetään kansainvälinen päivämääräraja, jonka kohdalla kelloa siirretään reippaat parikymmentä tuntia eteenpäin länteen päin lennettäessä.

Fiji koostuu kahdesta isommasta saaresta, jotka ovat Viti Levu ja Vanua Levu. Näiden lisäksi isompien saarten lähistöllä on toista sataa pienempää saarta, jotka takaavat sen etteivät rannat lopu kesken. Koneeni laskeutui Fijin pääsaarelle Viti Levulle, ja sen kolmanneksi suurimpaan kaupunkiin Nadiin, jonne lähes kaikki kansainväliset lennot saapuvat. Täältäkin olin järkännyt couchsurfausta, koska halusin nähdä hieman paikallista arkea ja Nadin lentokentällä mua olikin vastassa fijiläiset Makelesi ja Bex, joiden luona asuin 2 yötä paikallisessa naapurustossa. Oli hieman outo palata kolmannen maailman kaoottisuuteen liki kuukauden jenkeissä pyörittyäni, mutta olin myös tosi iloinen, sillä jostain syystä kehitysmaissa on aina hieman lungimpi ja rennompi meininki. Erilaiset kieltokyltit loistavat poissaolollaan ja tuntemattomat ihmiset jälleen hymyilevät ja moikkailevat kaduilla.

Makelesin ja Bexin asunto on tyypillinen fijiläinen koti. Hieman kulahtanut keittiö, makuuhuone ja paikallisena erikoisuutena sitting room eli vapaasti käännettynä ”istuskeluhuone” jollainen löytyy jokaisesta fijiläisestä kodista. Istuskeluhuoneessa ei ole mitään muuta kuin kaislamatto ja televisio, ja kuten voi jo päätellä, siellä istutaan ja hengaillaan. Vähän niin kuin fijiläinen versio olohuoneesta. Myös ruokailu tapahtuu istuskeluhuoneessa, tosin pöydän sijasta kaislamatolle levitetään liina, johon ruoat asetellaan ja liinan ympärillä istutaan ja syödään lattialla, ja usein ruokailuvälineinä toimii omat sormet. Istuskeluhuone on keskeinen paikka etenkin sunnuntaisin, jolloin koko maa käytännössä pysähtyy. Kaikki on kiinni eikä kaduilla ole ketään. Sunnuntaisin fijiläiset ovat kotona perheittensä kanssa, käyvät kirkossa, syövät, loikoilevat ja tuijottavat telkkaria istuskeluhuoneessa.

Viikonlopun fijiläisessä perheessä vietettyäni oli aika suunnata kiertelemään pienempiä, Yasawan saariryhmään kuuluvia saaria pääsaaren Viti Levun edustalla. Yasawan saariryhmään kuuluu parikymmentä pientä tulivuoriperäistä saarta, jotka ovat maisemiltaan toinen toistaan komeampia. Saarilla on myös aktiivinen reppumatkaaja-skene, ja suurin osa tänne päätyvistä reissaajista on maailmanympärimatkalla, ja varmaan 80% on joko briteistä tai saksasta.

Vaikka Fijillä onkin paljon turisteja, Yasawa on suhteellisen rauhallinen saariryhmä, sillä joka saarella on yleensä vain 1 tai 2 majapaikkaa, joissa yöpyminen kustantaa 35-45e sisältäen aamiaisen, buffetlounaan ja buffetillallisen. Ensimmäisenä suuntasin saariryhmän pohjois-osiin, Matacawalevun saarelle noin 4-5 tunnin laivamatkan päässä Nadista. Hymy kohosi korviin asti kun virittelin Meksikosta ostamaani riippumattoa rannalla sijaitsevien palmupuiden väliin tietoisena siitä, ettei tarvitse tehdä yhtään mitään. Viikon päivät kuluivat sutjakkaasti Matacawalevulla riippumatossa loikoillen, musiikkia kuunnellen, kirjoja lukien ja muiden reissarien kanssa matkatarinoita vaihdellen. Lounaat ja illalliset syötiin aina porukalla fijiläisen kitara-ukulele duon melodisoidessa ja satunnaisin illoin istuskeltiin biitsillä nuotion äärellä Fiji Bitter-kaljaa lipittäen.

Matacawalevulta suuntasin saariryhmää eteläänpäin Wayalailain saarelle, joka on huomattavasti Matacawalevua vuoristoisempi, mutta vaikka maisemat hieman vaihtuivatkin, pysyi päiväohjelmani liki samanlaisena. Suurimman osan päivästä tapasin hengailla biitsillä ja iltaisin kiivettiin Wayalailain huipulle tsekkailemaan yksiä komeimpia todistamiani maisemia auringon laskiessa Tyyneenvaltamereen. Iltaisin ihasteltiin eteläisen pallonpuoliskon uskomattoman komeaa tähtitaivasta terassilla ja yhtenä iltana päästiin myös seuraamaan fijiläisten järjestämää polynesialaista tanssishowta!

Kuten edelliselläkin saarella, Wayalailailla viikon hengailtuani oli aika vaihtaa maisemaa. Hyppäsin jälleen botskiin, tällä kertaa suuntana Mana niminen saari, joka kuuluu Mamanucan saariryhmään, Yasawan eteläpuolella. Manalla turisteja oli taas vähän enempi ja resortteja ja hostellejakin oli varmaan 5, mutta en antanut asian haitata. Manallakin biitsi oli komea, kookokset maukkaita ja seura oli hyvää. Ainoana miinuksena järjetön määrä bedbugeja dormissa! Heräsin keskellä yötä ja koko vartalo oli täynnä bedbugin puremia, joten päätin kaivaa riippumattoni rinkan syövereistä, virittää sen dormin ulkopuolelle kahden puun väliin ja viettää yöni riippumatossa tähtitaivaan alla. Eikä ollut ollenkaan huono ratkaisu! Sen verran piti Manallakin aktivoitua että käytiin hostellin järjestämällä reissulla läheisellä asumattomalla Monuriki-saarella. Monuriki on tunnettu siitä että Tom Hanksin tähdittämä Cast Away-leffa on kuvattu siellä ja tämähän olikin oikeastaan päälimmäisin syy miksi saarella halusin käydä.

Manalta suuntasin vielä Nadiin yhdeksi yöksi Makelesin ja Bexin luokse, ja seuraavana päivänä Bex heitti mut lentokentälle. Next destination Tonga!

Kava-sessiot

Kava-sessiot

South Sea Island

South Sea Island

Kuvankauniit Yasawa-saaret

Kuvankauniit Yasawa-saaret

Kuatan saari

Kuatan saari

Yasawaa ei oo maisemilla pilattu!

Yasawaa ei oo maisemilla pilattu!

Mana Island

Mana Island

Palmuposeeraus

Palmuposeeraus

Monuriki, joka tunnetaan Cast Away-leffan kuvauspaikkana

Monuriki, joka tunnetaan Cast Away-leffan kuvauspaikkana

Monurikin saari

Monurikin saari

P9190928

4 vastausta artikkeliin ”Bula Fiji!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *