Madventuresin jalanjäljissä Tongalla

Lento Fijiltä suoraan Tongalle ei kestänyt kuin reippaan tunnin, joten siirtyminen Tyynenmeren saarivaltiosta toiseen kävi hyvinkin vaivatta. Fijin tavoin Tongakin koostuu useammasta saaresta, jotka jaetaan kolmeen saariryhmään: Tongatapu, Ha’apai ja Vava’u, jotka sijaitsevat noin 150 kilometrin päässä toisistaan. Fiji Airwaysin koneen laskeuduttua Tongatapun pikkuruiselle lentokentälle pääkaupunki Nuku’alofan lieppeille oli tosi hämmentävää huomata, ettei lentokentällä turisteja näkynyt juuri missään. Koneessakin oli mun lisäksi vain 3 ulkomaalaista, kun taas Fijillä turisteja tuntui olevan kaikkialla.

Ensimmäiset Tongan päiväni vietin Tongatapun saarella, jossa matkaajalle ei hirveän paljon mielenkiintoista tekemistä löydy, ja biitsitkin ovat suht vähissä. Laivan kohti varsinaista määränpäätäni, Ha’apain saariryhmää, oli määrä lähtä kuitenkin vasta seuraavana arkipäivänä, joten vaihtoehdot olivat suht vähissä ja lauantaista maanantaihin piti tappaa aikaa Nuku’alofaa kierrellen, juoksevia asioita hoidellen ja Ha’apaille lähtöä valmistellen.

Ha’apai on Tongan saariryhmistä keskimmäisin, ja lähes kaikki siihen kuuluvat saaret ovat pieniä, valkoisen hiekkarannan ympäröimiä korallisaaria palmuineen ja trooppisine kasveineen. Täydellinen paratiisi siis! Ha’apaille pääsee Nuku’alofasta joko lentäen vajaassa tunnissa tai meriteitse yön yli kestävällä laivamatkalla. Lentoja on joka päivä maanantaista lauantaihin, mutta laiva liikennöi saariryhmien väliä vain kerran viikossa. Valitsin tietysti laivan, koska se oli huomattavasti edullisempi vaihtoehto ja samalla pääsisi ihastelemaan monia matkan varrella sijaitsevia paratiisisaaria. Laivamatka ei kuitenkaan ollut se kaikista miellyttävin tapa matkustaa, ja pian laivan liikahdettua matkaan tajusin miksi suurin osa turisteista liikkuu saariryhmältä toiselle lentäen. Aallot heittelehtivät laivaa ylös, alas ja puolelta toiselle ja eipä aikaakaan kun merisairaat tongalaiset oksentelivat pitkin laivan käytäviä. Kuvottavasta hajusta ja kuorsaavista kanssamatkaajista huolimatta sain nukuttua pari-kolme tuntia ja aamun sarastaessa siirryin ulos laivan kannelle kauniita trooppisia saaria tuijottelemaan. Samalla näin myös pari delfiiniä!

Ansiokkaasti 9 tuntia aikataulusta myöhässä oltiin vihdoin perillä Ha’apain pääsaarella Lifukalla, ja ensitöikseni selvitin tieni saariryhmän ainoaan ravintolaan, josta sain järjestettyä venekyydin läheiselle Uolevan saarelle. Itse asiassa Uolevan saari oli syy siihen miksi olin Tongalle tullut, sillä saari on sama jolla Madventures-kaksikko vieraili sarjan ensimmäisellä tuotantokaudella kymmenisen vuotta sitten ja koska Madventures-sarjan innoittamana maailmalle alunperin lähdinkin, oli pieni pyhiinvaellus Uolevalle paikallaan. Saarella ei asu majatalojen omistajien lisäksi ketään, on vain kilometrejä pitkä hiekkaranta, palmuja sekä ympärillä tietysti koralliriutta tuhansine kaloineen. Tekemistä saarella ei siis loikoilun ja snorklailun lisäksi juurikaan ole, mutta nyt ei tarvinnut ollakkaan. Oma pikku rantamökkini sijaitsi ihan veden tuntumassa ja kämpän etukatoksen alla sijaitsevasta riippumatosta oli upeat näkymät ehkäpä maailman upeimmalle hiekkarannalle ja suurin osa ajasta kuluikin riippumatossa loikoillen ja biitsillä hengaillen. Ruoat väsäsin saarella itse ja surkeista kokin taidoistani johtuen ruokavalio rajoittui nuudeleihin, tonnikalaan, kookokseen ja muihin trooppisiin hedelmiin. Viimeisenä päivänä käytiin kuitenkin paikallisten ukkojen kanssa kalalla ja illalla saatiin maistella juuripyydettyä fisua suoraan Tyynestämerestä. Saarella oli tarkoitus viettää 8 päivää, mutta laiva joka oli lähdössä takaisin kohti Nuku’alofaa oli tapansa mukaan myöhässä, tällä kertaa 2 päivää, ja olin iloinen saadessani viettää saarella kokonaiset 10 päivää. Pienen moottoriveneen lipuessa hiljaa kohti Lifukaa ja Uolevan jäädessä taakse, olin vakuuttunut siitä että olin löytänyt maailman kauneimman saaren.

 

Ha'apain saaria

Ha’apain saaria

Uolevan biitsiä!

Uolevan biitsiä!

P9250947

Uoleva

Uoleva

P9300962

Kannatti säästää!

Kannatti säästää!

Rantamajat Uolevalla

Rantamajat Uolevalla

PA030980

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *