Patikointia ja pyöräilyä Tongalla

Laiva Ha’apain saariryhmältä takaisin Tongatapun pääsaarelle lähti Pangain satamasta perjantaiaamuna, 2 päivää alkuperäisestä aikataulusta poiketen. Laiva oli jälleen tupaten täynnä ihmisiä ja koko päivän kestävän matkan ajan sain kököttää laivan ulkokäytävällä, koska sisälle ei kunnolla mahtunut. Ulkona matkustaminen oli lopulta paljon miellyttävämpää, kun sai hengitellä raikasta meri-ilmaa ja katsella paratiisisaarten hiljaa jäävän taakse laivan lipuessa hitaasti, mutta melko varmasti kohti Tongatapua. Merenkäyntikin oli tällä kertaa huomattavasti iisimpää kuin Ha’apaille mentäessä, joten ympäriinsä oksentelevista kanssamatkustajistakaan ei tarvinnut huolehtia.

Tarkoituksenani oli suunnata suoraan Tongatapulta sen vieressä sijaitsevalle pienemmälle ‘Euan saarelle, mutta kuten arvata saattoi, laiva oli jälleen myöhässä ja perillä Tongatapun satamassa oltiin vasta myöhään illalla. Ei auttanut kuin ottaa taksi majatalolle, ja jatkaa matkaa kohti ‘Euaa vasta seuraavana aamuna.

‘Euan saari sijaitsee Tongatapun saaresta vain parinkymmenen kilometrin päässä, mutta pienestä välimatkasta huolimatta, ovat saaret hyvinkin erinlaisia. Siinä missä Tongatapu on maastoltaan hyvin tasainen, on ‘Eua täynnä mäkiä, kukkuloita ja kallioita. Saaren luonto onkin usein pääsyynä siihen miksi turistit ‘Eualle päätyvät ja saari tarjoaakin karuine maastonmuotoineen ja vehreine sadenmetsineen mitä loistavimmat patikointimahdollisuudet, jotka itsenikin olivat saarelle houkutelleet.

Tongatapulta ‘Eualle oli tosiaan lyhyt matka, joten tällä kertaa ei lauttamatkaan tarvinnut kuluttaa paria tuntia kauempaa. Lautalla tutustuin kahteen italialaiseen reissaajaan, jotka olivat myös suuntaamassa ‘Eualle jalkamatkailemaan, joten päätettiin lyödä muutamaksi päiväksi hynttyyt yhteen ja majoituttiin kolmen hengen huoneeseen samaan majataloon. Parin päivän ajan kierreltiin porukalla ‘Euan pohjois-osia, jonka jälkeen suuntasin vielä muutamaksi päiväksi toiseen guesthouseen saaren eteläiselle puolelle, jossa päivät kuluivat pitkälti samoillen läheisessä luonnonpuistossa, jossa riitti sademetsää ihmeteltäväksi.

Vajaan viikon ‘Eualla aktiivilomailtuani suuntasin vielä muutamaksi päiväksi Tongatapun pääsaarelle, ja jotta tämäkin saari tulisi edes jotenkuten nähdyksi, päätin vuokrata päiväksi polkupyörän ja munamankeloida pitkin saarta. Varsinaisia nähtävyyksiä saarella ei oikeastaan ole, mutta ihmeteltävää kyllä riitti saaren rannikon jylhissä kalliomaisemissa, sekä pienissä tongalaisissa kylissä joissa jokainen vastaantulija tervehtii iloisesti hymyillen.

Tongan seikkailut ovat nyt ohi ja seuraavana etappina onkin Australia. Tongalta päälimmäisenä mieleen jäi maailman upeimmat paratiisisaaret, sekä tietysti niiden asukkaat. Ihmiset ovat iloisia ja huolehtivat toisistaan huolimatta siitä tunteeko toista vai ei. Tongalla ei myöskään tarvitse huolehtia siitä että jäisi jonkin ongelman kanssa yksin, sillä tongalaiset ovat aina valmiita auttamaan. Tänne täytyy vielä palata!

Biitsiä 'Eualla

Biitsiä ‘Eualla

Sinkholes in 'Eua

Sinkholes in ‘Eua

Komeita maisemia!

Komeita maisemia!

PA091004 PA091010

On Tongatapullakin komeita rantoja!

On Tongatapullakin komeita rantoja!

PA121029

Yksi vastaus artikkeliin ”Patikointia ja pyöräilyä Tongalla

  1. Lena

    Komean näköistä Tongalla! Mun oli viime vuonna tarkoitus tuonne suunnata mutta muut kohteet veivät voiton.. joku päivä tuonne täytyy eksyä. Have fun!

    Vastaa

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *