Miljoonakaupungista toiseen – Kuala Lumpur ja Singapore

Ihan kättelyssä pahoittelut siitä, että blogi on vähän lomaillut, enkä ole ilmoittanut. Postaan joka toinen päivä uudet tarinat, joten todennäköisesti helmikuun alusta blogi on nykyhetkessä! Nämä matkamuistelmat sijoittuvat maaliskuun alkuun

 

 

 

Jo ennen reissuun lähtöä olin alitajuisesti asettanut Kaakkois-Aasialle korkeimmat odotukset heti Tyynenmeren saarivaltioiden jälkeen. Ensimmäisiä kertoja Madventuresin tuotantokausia läpi kolutessani, juuri Kaakkois-Aasian maisemat saivat päättämään, että reissuun on päästävä. Se miksi juuri Kuala Lumpur valikoitui ensimmäisten Aasian kokemusteni näyttämöksi johtui kuitenkin täysin budjettisyistä, sillä sinne satuin halvimmat lentoliput puuduttavan metsästyksen tuloksena löytämään.

Liki 9 tunnin lennon uuvuttamana savuin Kuala Lumpuriin myöhään iltapäivällä ja luonnollisesti ensimmäiseksi halusin löytää itselleni 5,7 miljoonan ihmisen kaupungista edullisen tukikohdan, josta Aasiaan orientoitumiseni voisin aloittaa. Sen verran tiesin että Chinatownissa on paljon halpoja majataloja, joten päätin suunnata sinne, vaikka laiskuuspäissäni en ollutkaan reittiä etukäteen jaksanut selvittää. Hyppäsin lentokentältä bussiin määränpäänäni Kuala Lumpurin paikallisliikenteen risteysasema KL Sentral, jonka oletin sijaitsevan kaupungin keskustassa. Perille päästyäni tajusin kuitenkin etten tiedä ollenkaan missä asema kartalla sijaitsee, saatikka sitten miten Chinatowniin pääsee ja apua kysyessäni sain epämääräisiä ja toisistaan täysin poikkeavia vastauksia. Luovutin hieman väsyneenä hyvinkin nopeasti, hakeuduin lähimmälle taksitolpalle ja aloin valmistautua henkisesti kuskin kanssa käytävään aneemisen, mutta osittain pakolliseen ”where are you from, how long in Kuala Lumpur, do you have a wife”-keskusteluun.

Chinatowniin päästyäni näky vastasi aika paljon sitä mitä olin osannutkin odottaa: katuruokakojuja, rihkamakauppiaita sekä neonvalomainoksia ravintoloista ja majataloista, joten Chinatown ei nimestään tai huomattavasta kiinalaisväestöstä huolimatta olekaan autenttinen kiinalaislähiö vaan siitä on vuosien saatossa muovautunut pienimuotoinen turistirysä. Majatalojen valinnanvarassa ei ollut puutetta, joten katto järjestyi pään päälle mutkitta. Saman tien kun olin saanut rinkkani huoneeni nurkkaan, suunnistin lähimmälle takeaway-kojulle, josta hymyssä suin poistin kauan odottamani aasialaismätöt, pistelin ne vieläkin iloisempana poskeeni ja palasin rättiväsyneenä takaisin majatalolle nukkumaan.

Kuala Lumpurissa vietin yhteensä kolme päivää kierrellen kaupungin eri nähtävyyksiä ja toki paljon aikaa kului myös ihan vain päämäärättä harhailuunkin. Kaupungissa on mukava sekoitus vanhaa kolonialistista arkkitehtuuria, sekä supermoderneja pilvenpiirtäjiä, joten ihmeteltävää kyllä riittää. Monesti huomasin tappavani vain aikaa odottaen seuraavaa ruokailua, sillä voisin väittää että ruoan suhteen Kuala Lumpur on varmaan maailman paras kaupunki. Malesian ruokakulttuuri koostuu malaijien, kiinalaisten ja intialaisten resepteistä, ja nämäkin ovat monesti sekoittuneet keskenään muodostaen todella monipuolisen safkakirjon ja Kuala Lumpurin tunnetuimmalla katukeittiökadulla, Jalan Alorilla, voisi ruokailla vuoden päivät eikä tarvitsisi kahdesti samaa sapuskaa suuhunsa laittaa.

Shoppailijalle ei KL:ssä tule tylsää!

Shoppailijalle ei KL:ssä tule tylsää!

PA281136

Petronas-tornit pönöttää

Petronas-tornit pönöttää

Kolonialistista katukuvaa Kuala Lumpuria

Kolonialistista katukuvaa Kuala Lumpurissa

Kuala Lumpurista matka jatkui Kaakkois-Aasian bisnespääkaupunkiin, omaksi kaupunkivaltioksi itsenäistyneeseen Singaporeen. Matkaa Kuala Lumpurista Singaporeen kertyy noin 350 kilometriä, mutta malesialaisilla upouusilla nojatuolein varustetuilla busseilla matka taittui hyvin viihtyisästi ilman turhaa sähläystä.

Singapore on vauras valtio, ja kaupunkina se on hyvin erilainen kuin Kuala Lumpur tai muut Aasian kaupungit. Singaporessa vallitsee hieman länsimaalaistunut tunnelma: kadut pidetään putipuhtaina, pilvenpiirtäjät komeilevat moderniudellaan ja liikenne on rauhallista. Vaikka Singaporessa selvää Aasian meininkiä (etenkin ruokakulttuurissa) kuitenkin on, ei lievältä disorientoitumiselta voi kuitenkaan välttyä.

Singapore muistetaan monesti ankarasta lainsäädännöstään ja erilaisista kielloista. Aika moni on varmaan kuullut mainittavan Singaporen purukumin myynnin kieltävästä laista tai kuullut huhuja metrovaunuista, joissa on kieltokylttejä enemmän kuin ikkunoita. Purukumilain paikkansapitävyyteen en ota kantaa, koska en asiaa jaksanut selvittää, mutta huhuja siitä että Singaporessa olisi kaikki kyltein kielletty voi painaa villaisella. Vaikka Aasian mittapuulla näitä erilaisia kieltoja Singaporessa paljon onkin, omasta mielestäni ihmisten elämää rajoittavia kieltokylttejä löytyy huomattavan paljon enemmän esimerkiksi Amerikan Yhdysvalloista. Mutta vaikka Singaporessa vessan reunoille kuseminen lompakkoa muutamalla satasella saattaakin kuihduttaa, ei näiden kieltokylttien kannata antaa sen suuremmin elämää häiritä.

Singaporessa vietin vain yhden kokonaisen päivän kaupunkia kierrellen. Olin kaupungissa vain kaksi yötä sillä sinne olin tullut vain ohikulkumatkalle, koska halusin välttämättä käydä Singaporen lentokentällä, joka on monta kertaa nimitetty maailman parhaimmaksi. Tämän takia ostin lennot Filippiineille Kuala Lumpurin sijaan Singaporesta, ja tarkemmin kaupunkiin tutustuisin hieman ennen joulua Filippiineiltä palatessani.

Mutta siitä lentokentästä. Olihan se aika hieno. Aika harvalla lentokentällä olen kuullut olevan esimerkiksi liukumäkiä, elokuvateattereita, pleikkareita ja puutarhoja, jotka Singaporen kentältä löytyivät ilmaiseksi välilaskuja ja lentokenttäbostailua helpottamaan… Tästä on hyvä jatkaa kirkkain mielin kohti Filippiinein saaria!

PS: Oikeasti en löytänyt Singaporesta kuin yhden kyltin joissa sakoilla uhkailtiin pöntön reunoille lorauttelevia.

Singaporen skylinea

Singaporen skylinea

PA301186 PA311207 PA311218

2 vastausta artikkeliin ”Miljoonakaupungista toiseen – Kuala Lumpur ja Singapore

 1. Inka

  Jes Asser, huippua kuulla taas sun seikkailuista! Mietittiinki Karimin kans muutama päivä sitten että missä päin maaimaa nää oikein mahdat paraikaa olla. Ihan mahtavaa että pääsit ihmettelemään Changia, se on mullakin ollut ihan superpitkään listalla mutta eiköhän sinne joskus vielä pääse, pitää vaan sitten säätää lennot niin että saapuu oikeaan terminaaliin ja että aikaa on ainakin yhen leffan kattomiseen. 😀

  Ootan mielenkiinnolla mitä kaikkea muuta oot tässä ajassa päässy näkemään!!

  Vastaa
  1. Asser Seppä Artikkelin kirjoittaja

   Haha Changi oli kyllä mielenkiintonen kokemus! Blogi tulee vähän jälkijunassa, mutta nyt otan itteeni niskasta kiinni. Vielä on Filippiinit ja Indonesia tarinoimatta, joten nyt tulee vähän tiuhempaan tahtiin luettavaa 🙂

   Vastaa

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *